fredag 29. august 2014

FLOTT DEBATT OM ISLAM I NORGE MÅ BLI PERMANENT PLATTFORM PÅ SOSIALE MEDIER


Det er flott å höre muslimer debattere i det offentlige rom, selvom det sporet litt av på slutten – muslimer er en viktig del av Norge, og med denne debatten blir de mer synlige og tydelige i samfunnet.
Det er uhyre viktig for ungdommer å ha mange synlige forbilder, som på en demokratisk måte tar opp ulike problemstillinger.

Bare det å være synlige og tydelige som en motvekt til all anti-vestlig propaganda som florerer på sosiale medier, er uhyre viktig.

Det er bra med alt som planlegges for å bekjempe ekstreme holdninger, både offentlig og lokalt.
Ta også med denne diskusjonen ut på sosiale medier, og engasjer de det gjelder, ungdommene.

Det er alltid nyttig å inkludere de saken gjelder – DE vet mye om hvordan ting kan bli bedre, og hvor skoen trykker.

Å bli hørt, å få være med å utforme, er også med på å føle tilhørighet og styrker intergreringen.

Engasjer de, og få ungdommer som kan være gode forbilder inn i arbeid med å støtte yngre barn.
La de få ansvar for å være observante og ha blikk for hvilke barn som er spesielt utsatt og trenger spesiell oppfølging. 

Dette sosiale og holdningsskapende arbeidet med barn, kan også være å gjøre ting sammen som synes, at man utvikler ansvarsfølelse overfor sitt nærområde, lage byhage, lage og vedlikeholde dyrehold, utsmykning av boområde, ansvar for og arrangering av feriested for barn osv.
Her kan man slå mange fluer i en smekk, og styrke mange ting samtidig.



IKKE LA EKSTREMISTER EIE DE SOSIALE MEDIENE

Lag en felles sosial plattform – Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, blogg – sosiale medier er en av ungdommens viktigste arenaer i 2014.

Hold en lav struktur, så ikke verdifull tid går tapt på å diskutere.
Ha tilknyttet aktive moderatorer som kan engasjere og promotere, samt lokale under-initiativ med tydelige antivoldelige holdninger.

Engasjer alle deler av det offentlige, gi invitasjon også til frivillige organisasjoner.
Bruk situasjonen til å utvikle samfunnet til et mer aktivt lokalt demokrati.
ALT koster penger, også dette. 
Men et slikt arbeid vil gi samfunnet stor belønning.

Takk til programleder Ingunn Solheim for en bra organisert debatt, med Cecilie Hellestveit på nettmøte og med tweets.
Dette danner et fint grunnlag og en god start for en slik sosial plattform, så mitt råd er: Legg det ut som start på en Facebookgruppe – jeg, og mange med meg, vil gjerne bli medlem!
Å arbeide mot antivestlige holdninger og for en god intergrering er ikke en instans sitt ansvar- alle må ta en del av dette ansvaret.


Fantastiske 19 årige Faten Mahdi Al-Hussaini som holdt appell under demonstrasjonen denne uken, er en av mange flotte frontfigurer for et slikt prosjekt.
At hun ikke kunne delta i denne debatten pga mye tøff motbør, forteller sitt om hvor viktig dette arbeidet er.
Jeg er glad for at vi kommer til å se mer til henne senere.

Det er ok å være uenige, men debatten må være saklig og høflig.

Det som nå er viktig er å få dette holdningsskapende arbeidet ut i hverdagen.



Men det er også på tide at etniske nordmenn og politikere slutter å være redd for å bli kallt rasister.Vi må våge å ta avstand fra sider ved islam som går på tvers av norsk kultur, våge å stille krav, få innsyn.
Selv under demonstrasjonen mot IS/ISIS/ISIL denne uken, var det etnisk norske som følte behov for å forklare at de ikke var der fordi de var imot innvandrere.

Liksom kristne debatterer sin tro offentlig, bør også muslimer debattere sin offentlig. Det er et sunt tegn på demokrati.

 Muslimer skal heller ikke være redd for å debattere svakheter i den norske/vestlige kulturen. Muslimer har mye positivt å tilføre den norske kulturen, der eksempler er samhold og respekt for eldre.

Det er et svik mot demokratiet når politikere unnlater å konfrontere eller stille krav till invandrer landsmenn.
Et eksempel på krav er å lære norsk. Det kom godt fram i debatten hvordan manglende norskkunnskaper fører til isolering og dårlig intergrering.
Igjen vil jeg trekke fram ungdommene selv- la de hjelpe den voksne generasjonen og nye landsmenn til å tilegne seg norsk kultur og norsk språk.
Jeg håper noen griper tak i dette med en gang, og at jeg snart kan få ta del i en ny Facebook gruppe, og komme nærmere den muslimske kulturen som jeg har stor respekt for.


Parallellt må myndighetene også gjøre de innstramminger og tiltak som er nødvendige for å styrke sikkerheten i det norske samfunnet, pga en reell økt terrorfare som er kommet for å bli i lang tid framover. 


1 kommentar: