fredag 12. oktober 2012

10 anledningar till varför Greenpeace stresstestar kärnkraftverken

Sida - 8 oktober, 2012
 
Idag genomför drygt 70 Greenpeaceaktivister ett fredligt test av säkerheten vid kärnkraftverken Forsmark och Ringhals.
  1. Samtliga svenska reaktorer utgör en så allvarlig risk för människor och miljö att de omedelbart borde tas ur drift.
  2. Det finns allvarliga brister med säkerhetskulturen på de svenska kärnkraftverken, vilket resulterat i flera incidenter som dammsugarbrand i reaktorinneslutningen på Ringhals och berusad personal på Forsmark.
  3. Under det senaste tio åren har vi haft nära 4000 tillbud på de svenska kärnkraftverken. Det motsvarar ungefär ett tillbud om dagen. 
  4. EU-kommissionen har pekat ut Forsmark som ett av Europas osäkraste kärnkraftverk, bland annat eftersom två av reaktorerna bara klarar ett elbortfall i en timma innan härden börjar smälta. 2006 var vi mycket nära en härdsmälta i Forsmark på grund av fallerande elsystem.
  5. Ledningen på Ringhals sätter ekonomiska intressen före allmänhetens säkerhet . Sprickor i reaktortanken och infört sprängmedel är två exempel på allvarliga tillbud under det senaste året.
  6. Strålskyddsmyndigheten tonar ner säkerhetsbristerna hos kärnkraftsindustrin, kanske eftersom kopplingarna till industrin är för starka. 10 av 14 inspektörer på SSM har arbetat för kärnkraftverken de är satta att granska.
  7. De stresstester av Sveriges kärnkraftverk som industrin utfört på uppdrag av EU visade på en rad mycket allvarliga brister, t.ex. vad gäller förmågan att hantera översvämningar, extrema vädersituationer och allvarliga olyckor. Dessutom var stresstesterna ofullständiga. Bland annat testades aldrig beredskap för och förmågan att hantera en situation då människor försöker ta sig in på kärnkraftverken.
  8. Människor vet inte om vilka risker de lever med. Vi vill informera allmänheten om hur allvarligt läget är, så att vi kan undvika att en olycka likt den i Fukushima inträffar i Sverige.
  9. De svenska kärnkraftverken tillhör de äldsta i världen och konstruerades för att vara i drift i 25 år. NU har de äldsta redan varit i drift i 40 år. Trots det vill industrin genomföra ytterligare effekthöjningar och köra reaktorerna i ytterligare 20 år.
  10. Greenpeace aktivister tog sig in på Forsmark för 2 år sedan, trots att det då vållade stor rabalder och att vissa säkerhetshöjningar genomfördes, kan våra aktivister ta sig in IGEN två år senare. Det borde inte vara möjligt.
 Källa:    Greenpeace 

Här var aktivisterna gömda:



Ringarna visar var Greenpeace aktivister befann sig i upp till 38 timmar.

Det var i ett liknande ställverk som en kortslutning 2006 ledde till att Forsmark i slutändan, enligt deras egna tekniker, var nära en härdsmälta, eftersom efterföljande reservkraftsystem också fallerat.
Polisen var under stresstestet vid ställverket och sökte av minst fyra gånger med hundar utan att hitta aktivisterna. Dessutom arbetade personal på Forsmark runt ställverket medan aktivisterna befann sig där.
Än en gång försöker kärnkraftsindustrin tona ner riskerna och de säkerhetsproblem som svensk kärnkraft uppenbarligen dras med. Det är dags att inse att kärnkraft är en osäker och ohållbar energikälla som aldrig kommer vara 100 % säker. Vi behöver inte kärnkraft och kan istället fasa ut kärnkraften och ställa om vår energi till 100 % förnybart















Läs också : Kärnkraftverk - ett hot mot vår säkerhet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar