fredag 12. oktober 2012

Kärnkraftverk - ett hot mot vår säkerhet



Tack till er i Greenpeace! Fullträffare! :)

 Det var en fantastisk bra och nödvändig aktion!                        

Båda antalet människor som tog sig in, och det faktum att några faktiskt var där så länge, att polisen slutade leta, berättar hur sårbara svenska kärnkraftsanläggningar är.  
                                                 

Katastrofen vid kärnkraftsverket i Fukushima är inte över. Där finns 86 gånger mer radioaktivitet än vid Chernobyl olyckan – radioaktivitet som för lång tid framöver kommer att utgöra ett hot mot vår värld. Denna olycka kan lika gärna hända i Sverige.

Som följd av Fukushima blev det bestämt att alla kärnkraftverk i Europa skulle testa sin säkerhet. Sverige tyckte då att det inte en gång var nödvändigt för Sverige, för här var allt ok. Men EU bestämde att alla skulle testa. Resultaten från testerna var inte upplyftande. 
Genomgång av stresstesten hittar du >>> HÄR




Läs deras berättelser på Greepeace sin web sida:

                                                                                                           

>>>   Efter 27 timmar inne på kärnkraftverket: Därför gör jag det här

 >>>   Småbarnspappa om varför han tillbringade ett dygn på Ringhals



En tillsvarande olycka som Fukushima kan uppstå i Sverige.
Hur vi än ser på kärnkraft, så kan vårt sårbara samhälle komma i en situation där vi får långvarigt strömavbrott eller stopp i olja/bensin.
Nerisning, radioaktiva solstormar kan slå ut våra satelit-system, och därmed elen. Detta kan sätta oss tillbaka 200 år.  Forskarna varnar speciellt för den intensifierade syclus i 2012 och 2013. Vid att slippa en atombomb högt över ett land, vill man uppnå samma effekt. Israel övervegar göra det för att stoppa Iran, terrorister diskuterar göra det för att bryta ner västliga demokratin.




Det går inte att bara stänga av en kärnkraftreaktor om det skulle uppstå problem. Ändå måste man fortsätta den livsnödvändiga kylningen, i åratal, både av reaktorerna och av bassängen med det begagnade bränslet – det är mycket mer radioaktivt än det nya! Det är så farligt, att värden har ennu i dag ingen svar på hur man uppbevarar detta, och det stuas upp i basänneln för brukta bränsla till bristepynkten. Ett nytt tonn bränsle varje år – pr reaktor!

Backup system? Ja, batterier som går bara några få timmar. Generatorer som är beroende av bränsle.
Bränsle är inte problem i dag. Men då mina förälder växte upp, var detta ett stort problem. Det kan bli det igen.


Vi har varit välsignat med fred och stabila förhållanden i Sverige och Europa i många decennier. Vi måste komma ihåg att vi inte har någon garanti för att det skall förbli så. Hela parken med kärnkraftsanläggningar i världen är byggd upp senaste 60 åren, i fredstid. Är det rett att bygga ett samhälle där vi förväntar att allt skall fortsätta att vara som nu, för all framtid? Att bygga kärnkraftverk som är system som MÅSTE fungera - också åratal EFTER att de är avstängda?


Det finns mycket som kan leda till ett långvarigt strömavbrott och svikt i kylningen av reaktorer och begagnat bränsle. Uppstår detta, får vi härsmälta reaktorer här, som i Fukushima. Under kan du se en teoretisk modell av radioaktivt nerfall efter ett havari på Oskarshamn, som är den anläggningen som ligger närmast mig.

Kanske blir det ”inte värre än” 50 döda, och att säker mat måste omdefinieras. Sen går åren och man glömmer, och 5-50 år efter kommer alla cancerfallen, och de andra lidelserna som tillknyttas kärnkraft, som Chernobyl hjärta.
I en tänkt simulering plockar jag anläggningen som ligger närmst mig,(det finns många på websidan) för att visa hur radioaktiviteten kan falla ner.
Egentligen är bakgrunden vit - all färg är radioaktivt nerfall. Vi ser överst i bilden södra Norge och Sverige, Oskarshamn är där det röda (starka) radioaktiva kommer ut, och sen ser vi nerfallet i Europa, med Italia nederst på mitten  :
Källa: Greenpeace: "Fallout from Swedish reactors"



Och en sak är viktigt att veta: du vill inte få höra sanningen hos myndigheterna.
Det vill vara källor, som Greenpeace, som kan berätta för dig vad som egentligen är sant.
Myndigheterna berättar inte sanningen nu, den tonas ner, och vid en alvarlig händelse vill deras främste mål inte vara att informera dig om det som händer, men att undvika att skapa panik. Det är väldigt viktigt att du förstår det.








Lesa vidare :

>>> 10 anledningar till varför Greenpeacestresstestar kärnkraftverken

10 anledningar till varför Greenpeace stresstestar kärnkraftverken

Sida - 8 oktober, 2012
 
Idag genomför drygt 70 Greenpeaceaktivister ett fredligt test av säkerheten vid kärnkraftverken Forsmark och Ringhals.
  1. Samtliga svenska reaktorer utgör en så allvarlig risk för människor och miljö att de omedelbart borde tas ur drift.
  2. Det finns allvarliga brister med säkerhetskulturen på de svenska kärnkraftverken, vilket resulterat i flera incidenter som dammsugarbrand i reaktorinneslutningen på Ringhals och berusad personal på Forsmark.
  3. Under det senaste tio åren har vi haft nära 4000 tillbud på de svenska kärnkraftverken. Det motsvarar ungefär ett tillbud om dagen. 
  4. EU-kommissionen har pekat ut Forsmark som ett av Europas osäkraste kärnkraftverk, bland annat eftersom två av reaktorerna bara klarar ett elbortfall i en timma innan härden börjar smälta. 2006 var vi mycket nära en härdsmälta i Forsmark på grund av fallerande elsystem.
  5. Ledningen på Ringhals sätter ekonomiska intressen före allmänhetens säkerhet . Sprickor i reaktortanken och infört sprängmedel är två exempel på allvarliga tillbud under det senaste året.
  6. Strålskyddsmyndigheten tonar ner säkerhetsbristerna hos kärnkraftsindustrin, kanske eftersom kopplingarna till industrin är för starka. 10 av 14 inspektörer på SSM har arbetat för kärnkraftverken de är satta att granska.
  7. De stresstester av Sveriges kärnkraftverk som industrin utfört på uppdrag av EU visade på en rad mycket allvarliga brister, t.ex. vad gäller förmågan att hantera översvämningar, extrema vädersituationer och allvarliga olyckor. Dessutom var stresstesterna ofullständiga. Bland annat testades aldrig beredskap för och förmågan att hantera en situation då människor försöker ta sig in på kärnkraftverken.
  8. Människor vet inte om vilka risker de lever med. Vi vill informera allmänheten om hur allvarligt läget är, så att vi kan undvika att en olycka likt den i Fukushima inträffar i Sverige.
  9. De svenska kärnkraftverken tillhör de äldsta i världen och konstruerades för att vara i drift i 25 år. NU har de äldsta redan varit i drift i 40 år. Trots det vill industrin genomföra ytterligare effekthöjningar och köra reaktorerna i ytterligare 20 år.
  10. Greenpeace aktivister tog sig in på Forsmark för 2 år sedan, trots att det då vållade stor rabalder och att vissa säkerhetshöjningar genomfördes, kan våra aktivister ta sig in IGEN två år senare. Det borde inte vara möjligt.
 Källa:    Greenpeace 

Här var aktivisterna gömda:



Ringarna visar var Greenpeace aktivister befann sig i upp till 38 timmar.

Det var i ett liknande ställverk som en kortslutning 2006 ledde till att Forsmark i slutändan, enligt deras egna tekniker, var nära en härdsmälta, eftersom efterföljande reservkraftsystem också fallerat.
Polisen var under stresstestet vid ställverket och sökte av minst fyra gånger med hundar utan att hitta aktivisterna. Dessutom arbetade personal på Forsmark runt ställverket medan aktivisterna befann sig där.
Än en gång försöker kärnkraftsindustrin tona ner riskerna och de säkerhetsproblem som svensk kärnkraft uppenbarligen dras med. Det är dags att inse att kärnkraft är en osäker och ohållbar energikälla som aldrig kommer vara 100 % säker. Vi behöver inte kärnkraft och kan istället fasa ut kärnkraften och ställa om vår energi till 100 % förnybart















Läs också : Kärnkraftverk - ett hot mot vår säkerhet