fredag 30. mars 2012

ORSAKEN TILL UNDERLIG FLOKK-ADFERD HOS DJUR (VIDEO)






Geolog Jim Berkland har arbetat med jordbävningar og det att förutse jordbevningar i många tiår.
Han berättar  att innan jordbävningar, upptrer en ökat magnetism, och dette är orsaken till att djur upptrer onormalt. De kan inte navigera ordentligt på grund av den ökade magnetismen.  Så kan det uppstå massdöd av fisk, hvalflockar på land, och nu nyligen, massor av jellyfish på land i Australien.


Nothing but the blood of Jesus! (VIDEO)

LYCKA : Tack Jesus!



Nothing like the blood of Jesus


What can wash away my sin?
Nothing but the blood of Jesus
What can make me whole again?
Nothing but the blood of Jesus

Come to us, Lord
You reward those who earnestly, diligently seek You
I wanna see Your face, I wanna know Your way
Come to us, Lord

We want You more than this life
More than our way Your way is higher
Your thoughts are higher
We surrender here tonight

What can wash away my sin?
Nothing but the blood of Jesus
What can make me whole again?
Nothing but the blood of Jesus

Oh, precious is the flow
That makes me white as snow
No other fount I know
Nothing but the blood of Jesus

Oh, precious is the flow
That makes me white as snow
No other fount I know
Nothing but the blood of Jesus
Nothing but the blood of Jesus




ÄR KORSET VÄRKLIGEN SÅ JOBBIGT?


"För dagens människor är det blodiga offret på korset ofta tämligen svårsmält. Det är snarare vad Jesus sa och gjorde som kan inspirera: Att gå i hans fotspår, icke-våldets väg i solidaritet med de marginaliserade och fattiga. Att ta de maktlösas perspektiv, de som lever i utanförskap, som man säger nuförtiden.” 
Detta uttalar biskop Tuulikki Koivunen Bylunds i SvD, jfr. bloggare ”Storesyster i Vassen”.
****************************************************************************
ÄR KORSET VÄRKLIGEN SÅ JOBBIGT?

Jag tänker mig att Jesus är med mig, att Han lyssnar till vad jag säger. Och då tycker jag att hela frågan smuldrar bort och försvinner.
Jobbigt? Ja, det var jobbigt för Jesus. Men det var därför Han kom. Korset er det största vitnesbörd om Guds kärlek.

På mitt andra Alpha kurs, på kurskvällen om ”varför dog Jesus?”, fick jag nya tankar att balla med: Jesus dog inte bara för vår skuld, men Jesu död hade också betydelse för skapningar i den andliga världen.  (Ef. 1 och 3. ) Det är en mindblowing tanke när man inte har tänkt så mycket på det innan.
Kanske är det just detta att vi måste utanför vår bekvämlighetszon när vi skall ta till oss ”Guds hämmligheter”, som gör att ting blir ”jobbiga”? Mycket kann vi inte förklara och fatta helt, och det är helt ok också för prester att säga det.

Det är stärka ord Paulus skriver om korset i 1.Kor.1 och 2.
”Vishet förkunnar vi emellertid bland de fullkomliga, en vishet som inte tillhör den här världen eller den här världens härskare, som går mot sin undergång. Nej, vi förkunnar Guds hemliga vishet, den vishet som är fördold och som Gud från evighet har bestämt att bli till härlighet för oss. Denna vishet har ingen av den här världens härskare känt - om de hade känt den, skulle de inte ha korsfäst härlighetens Herre.”                                                                                                              1.Kor 2:6-8

Det var svårt också för Paulus att greppa och förklara.
”Men vi känner, som Skriften säger, vad ögat inte har sett och örat inte hört och människohjärtat inte kunnat ana, vad Gud har berett åt dem som älskar honom. Ty för oss har Gud uppenbarat det genom sin Ande.”   (v.9)

Jag längtar efter kyrkor där alla har Bibelskola därför att de har upptäckt vilka skatter som finns i Ordet, och där alla har plats i smågrupper där de kan växa i sin tro och sina gåvor. Men det är Anden som måste uppenbara för oss, säger Paulus.
Och vi har inte fått världens ande, utan Anden som kommer från Gud, för att vi skall veta vilka gåvor Gud har gett oss. Därför talar vi heller inte om dessa ting med ord som mänsklig vishet har lärt oss, utan med ord som Anden har lärt oss - vi tolkar andliga ting med Andens hjälp. Den andlige tar inte emot vad Guds Ande säger, det är dårskap för honom, och han kan inte förstå det, eftersom det måste bedömmas på ett andligt sätt.”    (v.12-14)                                  

Men sen tror jag också att korset är nog – jag behöver inte kunna och veta så mycket – jag kan TRO på Jesus och Guds Ord.

För mig är korset segerns tecken.
Seger över synden, seger över döden, seger över det onda.
Korset ger mig min identitet som Guds elskade barn.
Han ger mitt indre öga ljus, så jag kan se viket hopp Han har kallat mig till,
vilket rikt och härligt arv Han ger mig blant de heliga!
Hur veldig Hans styrka är för mig som tror -
Samma oärhörda kraft som Han med sin makt lät värka i Kristus, när Han uppväckte Honom från de döda och satte Han på sin högre sida i himlen.
Högt över alla härskare och makter och krafter och härrevälden!
Över alla namn som finns att nämna,
Såväl i denna tiden som i den kommande!
Wow! Prisa Herren! J

LYSSNA, LYSSNA. LYSSNA TIL SÅNGEN UNDER!



 NOTHING LIKE THE BLOOD OF JESUS:





torsdag 29. mars 2012

Ungdom, sex och relationer (VIDEO)

Jag har inte sett, och önskar inte att se den mycket omtalade och kritiserade filmen som blev visad (blir visad?) till svenska ungdommar för att informera de om kärlek och sexualitet.
Men som så många andra har jag bedt och ropat till Gud om det. Båda bedt om annan info som kan læra ungdommar om sann kärlek och bedt om forlåtelse för alla vuxna som inte är tillrekligt synbara för våra ungdommar, som inte ropar högt nog om att den bild som blir presenterad för de, av samhället av media - av skolan!- inte är en sann bild! Och att kärleken är en underbar gåva som skall vara mellan två människor som älskar varann, och inte något som man skall dela   utanför det här förhållandet.
Jag dumpade över den här sajten, Moralrevolution.com, och känner inte till allt det som står där. Men det här sitatet låter i alla fall ok:

"When we follow God's design which is sexuality with connection and intimacy, then we get pleasure thrown in. When we go after pleasure without intimacy, then we ultimately lose the pleasure as well. You are designed for so much more - passionate connection and intimacy."




Websidan heter >>> http://moralrevolution.com/     (Chris Vallotton - team på 10 stk)




lørdag 24. mars 2012

Var finns de nya rösterna? Den levande kyrkan

Jag är en ny röst som ropar och längtar i mitt hjarta...

DEN LEVANDE KYRKAN
Det var Lars Adaktussons gäst krönika i tidningen Dagen, 13.mars 2012 som inspirerade till denna artikel. Han ställar frågan om hur kyrkan ser ut, i forholdandet till de som söker andlega svar och tillhörighet. 
Han berättar om kvinnan som sökte kyrkan när den var tom, och att kyrkrummet själv betyder något. 
Jag håller med om det, det är jo också Guds hus. 

Jag är så glad för att Gud kan röra vid hjärtat till en människa som kommer i kyrkan och som aldrig har varit i kyrkan förut - som ett lite barn vid julgudstjänsten, där barnet kan känna att det är "något" ofattbart som är godt och heligt. Eller som kvinnan som Adaktusson berättar om.

Sen är det också viktigt att det är lett att ta kontakt med de kristna - i kyrkan eller utanför. Jag har också varit en sökande, och vet hur viktigt det är att ha en god kristen gemenskap att utvecklas i. 
Hur kan så den här gemenskapen se ut för att sökande skall välja den? 


Jag vil beretta om min längtan för församlingerna. Først vill jag säga att jag älskar min lilla församling, där vi alltid har förbön, där många deltar i gudstjänsten i lesning, musik, der det finns mycket längtan efter mer av Gud. 

MÅL, STRATEGIER OCH MOD
 
Utan mål, strategier och mod kommer man ingen väg – man måste våga gå nya vägar. Låta vägen vara viktig, inte bara målet. 

När vi tar steg i tro mot att komma närmre Gud, aktiveras saker i den andliga världen. 

Att våga leva som församling under Guds ledning, att profetiskt hela tiden söka Hans väg och vilja, är fullt möjligt - och helt nödvendigt för en levande kyrka.


Jag vågar säga att alla som kanner Guds Ord VET, at det vi gör, det skal vi göra av hela vårt hjärta

Därför är det viktigt att låta nya komma til, och det bör vara en ständigt pågåande prosess. Det finns många åldrande församlingar som MÅSTE slippa till en ny generation – annars dör den, ganska enkelt.




Hur bör så kyrkan vara?
TÄNK OM KYRKOR BÖRJADE SÄGA:
-        Vi har bestämt att det å undervisa evangeliet utan att demonstrera evangeliet, är inte nog. God predikan, god doktrin, och att vara goda människor, är inte nog.

-       Vi har bestämt att å ha en god klub i kyrkan är inte nog, bra gemenskap är inte nog, och bara vara medlem av en klub, är inte nog.

-        Vi har bestämt att ha goda Bibelstudium är bra, men inte bra nog, att det att just komma innanför dörren i himmlen är inte vårat mål, och att det å känna Gud utan verklegen känna och uppleva Gud är meningslöst.

-        Vi har bestämt att å ha goda program inte är nog, att endring utan total förvandling inte kan tolereras, och att förbli där vi är, inte är nåt alternativ.

-        Vi har bestämt att synga sånger utan att prisa Gud är tomt, att ha möten utan att Gud visar sig, är meningslöst.

-        Vi har bestämt at tro utan tjänst inte är nog, och tjänst utan kärlek är inte akseptabelt – det är främst vårt förhållande til Vår Far som styr vår funktion, därefter vårt förhållande till varann.

-        Vi har bestämt att lesa om Apostlagärningarna utan att LEVA Apostlagärningarna, är otänkbart.

-        Vi har bestämt at tillitsful tro ër bra, och frimodig tro är bättre.

-        Vi har bestämt att å höra om Den Heliga Ande utan att uppleva Honom är fånigt, att å tro på Hans närvaro utan att se det manifesterad i under och tecken är hyklerisk. Att tro på helande utan att se människor bli helade är absurd, och att tro att människor kan bli satt fri utan att manniskor blir satt fria, är absolut fånigt.

-    Vi har bestämt att vara fyllda av Anden, ledda av Anden, och utrustad av Anden i varje andetag – något mindre duger inte för oss.

-        Vi har bestämt oss för att vara de som berettar historier om Guds kraft – inte de som hör om dom.

-        Vi har bestämt att det å leva frälsta, men inte övernaturligt, det är att leva under vårt privilegium, och under det Jesus dog för.

-        Vi har bestämt att vi är ett krigsskepp, inte en cruise båt, en arme och inte en audiens. Vi är spesial styrkor, inte åskådare. Missionärer, inte klub medlemmar.

-        Vi har bestämt att värdsätta både pionerer och nybyggere: Pionerar för att utvidga vårat territorium, och nybyggare för att bygga på dessa territoritum. Men vi är inte occupanter, människor som tar upp plats som andra har kjämpat för utan att förbättra det.

-        Vi har bestämt att vara smittsamma, inte harmlösa. Utgöra en smittrisk i stället för att sitta i karanten. Att vara dödliga i stället för godartad.
 
-       Vi har bestämt att vara radikala elskande, och extragavanta givare.

-        Vi har bestämt att vi är en missions station, och inte ett museum.

-        Vi har bestämt oss för att det är bättre att göra fel medan vi strecker oss efter det omögliga som Gud har planerat för oss, än att göra suksess vid att akseptera låga mål.

-        Vi har bestämt att ingenting mindre än Hans Rike komme och Hans vilja skje på jorden som i himmeln, vill duga.

-        Vi har bestämt att vi är inte nöjda för världen ropar ut: ”Dessa som snur hela världen på hovudet, är också kommit hit!” (ap.gj.17.7)




Var finns de nya rösterna? 

OM DESSA BESTÄMMELSER SITERAD HÄR GER GENKLANG I DIG, DÅ ÄR DU EN LEDARE   
säger forfattaren av dessa ord. Jag hoppas de kan vara en spora till att gå djupare efter Gud.
Pastor David Crone berettar genom dessa ord från sin vandring i att endra sin kyrka, och orden har truffit många pastorers hjärtan. 
Orden är inte skrivna för att kritisera, för vi står gemensamt i kampen för att vinna fram; en kyrka, en brud, en kropp.

Bibeln berättar hur vi skall präglas av kärlek. Men Bibeln berättar också veldigt mycket om kampen mellan det goda och det onda. Vi skall kämpa tillsammans med Jesus.

De skall strida mot Lammet, och Lammet skall besegra dem, tillsammans med de kallade, utvalda och troende, eftersom han är herrarnas Herre och konungarnas Konung. Upp.17:14
 

Gud står upp, hans fiender skingras, de som hatar honom flyr för hans ansikte.
Som rök drivs bort, fördrivs de av dig, som vaxet smälter av eld,  förgås de ogudaktiga inför Gud. Men de rättfärdiga är glada, de fröjdar sig inför Gud och jublar av glädje. Psalm 68:2-4

JAG ÖNSKAR MIG EN RADIKAL KYRKA 
En kyrka som är byggd på dessa princip. På värden som bön, förbön, tjänst, helighet, och profetia. Där undervisning är viktigt, båda från Bibeln, om Israel och om kyrkans historia, därför att varje generation skall inte starta sin vandring från början, men från där forrige generation slutade.
Och inte minst undervisning utifrån var vi befinner oss i världen i dag. Kyrkan har en viktig uppgift inför svåra tider, och Uppenbarelseboken och Mosebökerna berettar för oss om detta.
Jag hoppas inspirera andra till att dyka ned i i texterna, och Uppenbarelseboken är inte alls för svår att läsa, och den är ett underbart vithnesbyrd från Jesus. 


Jag önskar mig en kyrka där alt som kommer från talarstol, instrument och sangröster, inte behöver vara verdens besta, men måste komma från hjärtat och vara till Guds hjärta. Det är också bra när pastorer kör andras predikan, worship eller konferancer på big screen – det finns jättemycket MEKTIG undervisning och upplevelse på web/dvd, och man skall ta för sig av ALLT som kan bringa oss närmre Herren.

Varför inte organisera en resa pr år, där man åker till församlinger där det händer mycket under och tecken och helande?  
Eller en missionsresa där man får se hur Gud verkar och helar utanför kyrkan – det är lettare för Gud att verka där än i kyrkan – vad berettar det om oss? Inte skall vi gå i försvar, men vara ödmjuka och glada, därför att Gud lär oss och ger om vi kommer till Honom och ber Han visa oss!
Jag menar allvar – om inte varje kyrka kan arrangera en resa, så i alla fall varje stad eller län – man vill komma hem med ökat samkänsla, lust att fortsätta arbetet hemma, och en ny och närare relation till Gud.


JAG ÖNSKAR MIG EN KYRKA DÄR DET ÄR LOV ATT DRÖMMA 



Där alla har en plats i en smågrupp, där man kan få stöd i att utvecklas som kristen, upptäcka och träna i sina gåvor. 


Där forsamlingen tror at det som står i Bibeln är sant, och lever så som i Bibeln, med apostlar, profeter, evangelister, lärare och herder, och hittar sin väg vid att söka Gud, och dela ord och tankar med varann.



Där man möts för att söka Guds ansikte och inte bara Hans händer. En kyrka där man lär att det är vanligt att uppleva Guds närvaro på olika sätt och olik grad. Och att den heligaste stunden kan du ha när du möter Gud aldeles ensam.



JAG ÖNSKAR MIG EN KYRKA SOM TAR IN HELA GUDS RIKE - ATT LEVA SOM KRISTEN ÄR LIKA SPÄNNANDE SOM NARNIA!

Men jag tycker många kyrkor fortfarande är tråkiga- urtråkiga! Jag vill känna att vi samlas til gudstjänst för att komma inför Guds ansikte. Lovsång från hjertat till Guds hjärta, tilbedjan, är en underbar form av bön – Gud älskar att vara tillsammans med oss och Han kommer om vi ger honom rum – inte 4 sånger med prat i mellan.

Det är ett heligt möte, och man skall helst tillämpa en helig stemning. Gör man det, så kommer Guds Heliga Ande och rör vid oss och man blir så öppen för att ta till sig den godt förberedda predikan som kommer sen. 
Eller kanske känner pastorn nåt annat Gud vill han skall tala om. Det måste vara rum för Gud att göra saker på sitt sätt.
Sen skal det alltid vara god tid för förbön. Min kyrka är så liten, men det är alltid förbön, och när vi ber, så är alla velkomna att be med – det är så underbart!


Jag är pånytt-född troende (1992). Innan jag blev frälst, levde jag länge som sökande utanför kyrkan, och kunda ha talat hur länge som hälst om hur kyrkan var att se til utanifrån – det var mycket som inte var bra. Därför ligger det också specielt på mitt hjärta hur kyrkan uppfattas och tar imot människor.




STICKORD FÖR EN LEVANDE KYRKA:

Kyrkan  måste SYNAS där folk behöver hjälp. 
Kyrkan är altså alla kristna, inte en ledningsgrupp, inte en byggnad.

Kyrkan måste SYNAS i opinionen som en MOTVIKT till förfallet som pågår runt om oss – ex: Låta tonåringar veta att det finns många som berettar EN ANNAN VERKLIGHET när det gjälder sex, värder i livet. Varför har inga kristna, med ungdommar i spitdsen, lagat en alternativ film om det att vara ung i stället för den filmen som visas för ungdomsskolan som alla kritiserar? En skola med mediautdanning till ex? Eller hitta en på engelska och texta den. 


Kyrkan måste SYNAS mest för sitt positiva arbete för gravida ensamståande 
inte för sin kritik av kvinnor som velger abort. Det finns en sterk dokumentär lagat för ungdommar som heter 180 grader, som du kan förmidla om du känner ungdommar
Du kan lesa om den >>> HÄR.




KYRKAN MÅSTE SYNAS PÅ OMRÅDEN SOM OPPTAR FOLK  

Till ex ”varför händer det så mycket naturkatastrofer? Vad händer med economien, vad bör jag göra? Varför är det så mycket krig och lidande?” Vi behöver inte ha alla svar, men vi kan relatera ting i vår vardag till Bibelns Ord. 

Vi skall inte ha som uppgift att stödja det myndigheterna säger, eller vara rädda för att skapa panik. Vi skall söka och berätta sanningen så langt vi formår. 

Vi skall söka Gud i bon och i Ordet, och vi skall utifrån det berätta vad som ligger före oss, och hjälpa människor att förbereda sig på det. Vi kan ställa frågor och söka svar tillsammans, vid öppna möten, vid pesonliga möten eller i media. 


Kom i håg at icke-troende sällan leser kristna tidningar, så det är viktigt att folk också skriver i den vanliga dagspressen – gärna med en web link där de kan hitta mer info. Kanske har du lenk till din egen kyrka, eller du kan benytta :läravjesus.com det är en websida som är kort och informativ och där man kan söka sig fram till kyrkor på sin hemort. Jag har skrivit om den HÄR.


Kyrkan måste TALA et dagligdags språk  
Jag är helt enig i Adaktusson i det. Man måste prata vanlig svenska så folk forstår. 
Det betyder inte att vi skall endra Bibelteksten, for den är bra! 
Det är vår presentasjon av den som det hänger på. 

Min uppfatning av en predikan eller undervisning är att den skall kunde forstås av alla. Det skall inte vara nödvendigt med egna predikningar för ungdommar – man skall vara engasjerad, äkta och direkt. Och vi kan alltid ordlägge oss på ett så sätt att också människor som inte är så kunnig i Bibeln kan forstå.
Vi kan bruka många Bibelhenvisningar – om vi gör det rett, kan det vara spännande! 

Men det finns ord som jag tycker är hopplösa, som till ex smörjelse – kanske ungdommarna har nån bra ersätning på sånt som inte låter helt ok i 2012?


Kyrkan vill ha bra av en riktig vårrengjöring 
Vad är det vi har som är bra? Vad behöver vi forbättra? Diskutera, sett mål. Sen har du en bra produkt att markedsföra – och DÅ kan kyrkan lära sig att sälja sitt budskap och sitt produkt – här har kyrkan MYCKET att lära. Ta i bruk de sosiala medierna – ungdommerna MÅSTE vara med och utveckla kyrkan, båda med stil, musikform och annat, och detta med sosiala medier är också en bra plats att ha ungdommerna i ledargruppen – här har dom mycket att lära bort.
Alla bör till en hver tid ha en krisplan. Om din kyrka inte har en, er det tid NU för att skaffa en. Det är ingen tvekan om at vi har gått in  en turbulent tid, och kyrkan måste vara ett steg före – husk Jesu ord: ”Før mina lamm på bete.” ”Var en herde för mina får.” ”För mina får på bete.” (Joh.21)
Som troende kan vi lita på att Gud tar hand om oss. Men det är ockå lov att tänka själv och att förbereda sig. Också Noah gjorde det.
Vandrar vi nära Gud behöver vi inte att frukta.


FÅR JAG  SJÄLV BESTÄMMA HUR MIN BEGRAVNING SKALL VARA I DIN KYRKA? 
Jag vill avsluta med att dela erfarenheter från min mors begravning. Visst var det fint med kyrkans liturgi och traditioner, och orgelmusiken. Men jag kunde i 2012 inte få engelsk lovsång, derför att det fanns verken högtalare eller musikalisk dekning hos organist. Ei hällre kunde jag få spela av på stor skjerm video med lovsången textad. Det blev ok endå. Men det blev inte det jag önskade mig.
Jag fick tid till att tänka på min egen begravning – för även om jag hoppas det blir länge till, så är det för mig en gledjens dag, för då startar ett nytt och spännande liv hos Jesus. Och jag vill i min begravning ha en som innleder en timmes lovsång med att ropa:”Freedooooom!!!”
 Kan jag få det i din kyrka?